Logga in

Byggnader och arkitektur

Sidan är under konstruktion

Den mest berömda byggnaden i staden är utan tvekan Tingshuset» av Gunnar Asplund»  

Stadsarkitekt Jan Lagerås satte sin personliga prägel på staden med färgsättning och nogrannhet i detaljer. Till Jans minne gavs boken   ut. Boken ger en bra bild av stadens bebyggelse och fungerar som färdledare vid en rundvandring.


Rut Liedgren kartlade Sölvesborgs bebyggelse på uppdrag av Nordiska museet och hennes bok I Sölvesborg på 1800-talet»   är en ovärderlig källa till stadens bebyggelse.

Alfred Hellerström»   ritade 1909 Sölvesborgs Stadshotell.

Han har även skapat Sparbankshuset och medverkat vid renoveringen av Rådhuset.

Kommunens större tilldragelser har filmats sedan 1960-talet. Många byggnader och miljöer som inte längre finns kvar är dokumenterade. Kommunfilmerna»   finns att låna som DVD på biblioteket.

Västra Blekinge Vykortsklubb har sammanställt två vackra böcker med vykort som ger mycket byggnadshistoria. Vykort från Sölvesborg med omnejd 1900-1925»   och Vykort från Sölvesborg med omgivande byar och fiskelägen 1920-1955  »

Ungerskfödde Fred Forbat»   utarbetade de första moderna stadsplanerna i Sverige.
Han gjorde på 1970-talet en Generalplan för Sölvesborg.

Trädgårdsstaden

Harriet Hallbergs bok   presenterar lättläst och charmerande Sölvesborgs trädgårdshistoria.

De fyra årstidernas park av Piet Oudulf

Hjalmar Sterns park är en drygt 4 ha stor naturpark, belägen i skogen strax sydost om Valje tätort. Parken är utmärkt av en sten med texten: "Hjalmar Sterns Park". Området skänkt till Sölvesborgs stad av fröken Amy Rosin, 19/10 1925. - Se: Norrman, Donationer i Sölvesborg... 1977, s 8-9 ; Donationer i Sölvesborg...1994, s. 7-8

Ulla Bodorff gjorde på sin tid en trädgårdsanläggning i Tivoliparken. Idag finns tyvärr inget bevarat mer än ett par rhododendronbuskar.

Sök mer information

 

Du kan hitta mer information genom att till exempel söka på ordet arkitekt* i våra databaser(stjärnan gör att sökningen omfattar alla ord som börjar på arkitekt):

Databas Blekinge»  

Libris Öland, Småland, Blekinge»  

Besök bibliotekets sida om lokalhistoria och släktforskning»

Tipsa oss gärna om mer innehåll för denna sida. Skicka ett e-post till biblioteket»

Här kommer du tillbaka till att söka i hela vår bibliotekskatalog.

Sök

Sölveborgslitteratur

Bibliotekens öppettider