Logga in

Sägner, legender och folktro

Sidan är under konstruktion

Sägner och folktro från Lister»   följ med på en magisk resa och upplev allt från Hanös drake till Eldhallakaffen. Dan Eriksson har gjort en sammanställning av material från landsarkivet och från muntlig tradition. Boken gavs ut på eget förlag 2009.

 

Läs gärna Med trollstav och örtakvast (Vit och svart magi på Lister)»   av Ove Johnsson»   Här kommer du folkminnena och människorna på Listerlandet riktigt nära. Lättläst och spännande.

 

När man grävde om kyrkogården i Sölvesborg hamnade båtman Bångs huvudskalle på fel ställe. I ren protest rullade den runt på kyrkogården. Ska man tro på Åke Ohlmarks? Ja, döm själv. Spökhistorien heter Rådmannens Elvy och båtsman Bångs huvud och du hittar den i boken: Gengångare».  

 

Svahn, Andrea: En egen sagobok – tre sägner från Listerlandet»  
Denna barnbok skapades som projektarbete på gymnasiet och bygger på uppteckningar från folkminnesarkivet. Här kan man läsa berättelserna om Draken på Hanö, Bäckahästen och flickan i Ysane som blev Bergtagen.

 

Från Gammalstorp finns bevarat en del små berättelser i Sagor och berättelser på landskapsmål»   utgivna av Peron[Per Persson]

 

I Gammalstorp har man berättat hur det gick när Lindormen hade lagt sig kring staden. Historien finns återgiven i Ebbe Schöns bok Drakar och trollormar»  

 

Samma berättelse hittar du också i Pehr Johnssons bok Sägner och folktro från Blekinge»,  1921. På sidorna 4 och 80 kan du läsa hela historien och på sidan 13 mer om trollen i Ysane och om Sissehall. I Ysane fanns Habors ek, Signilds bur och Göingegården (sidan 61 och 80). Här kan du också på sidan 15 läsa om Åbedagubben, en jätte som bodde på Hanö.
På sidan 27 berättas om tjuvar i Gammalstorp och om snapphanar där och i Jockarp och Sölvesborg kan man läsa på sidorna 33-34. På sidan 60 berättas om förtöjningsnaglar på Ryssberget vid Gammalstorp där sjöfarare kunde förtöja sina båtar. Om Gammalstorps kyrka läser du även på sidan 80.
Om spökerier kan man på sidan 31 få veta att en gubbe i Pukavik kunde bota gastkramning. På sidan 38 omtalas en slaktare som gick igen i Sölvesborg och ett spöke på Björkenabben i Hällevik. Sidan 40-41 skildrar kort spökerier i Sölve, på Stensborg i Ysane och Råkärret mellan Mjällby och Lörby. Kyrkogrimen i Mjällby finns beskriven på sidan 58.
Stortjuven Hultbom i Pukavik hittar du på sidan 45. Om Hälleviks kapell och märken efter en jätte där (sid 54 och 79) Skönabäck (sid 57). En skatt på Mörby backe och Stiby Sissa hittar du på sidan 59 och 79. Listers huvud och Ulvareknutns källe finns också på sidan 79.
Om sjön Vesan och om den försvunna staden vid Norje berättas på sidan 61. Om kungen Karl XI kärlek vid Sissebäck och om andra kungabesök kan man läsa på sidorna 72 och 74. Om en båtsman Bengt Blåst i Gammalstorp läser man på sidan 73, en Norjebo på sid 75 och om bönder och vallackare Norling från Mjällby på sidorna 7 och 77. På sidan 79 berättas om runstenen i Hörby.

 

Här kommer du tillbaka till att söka i hela vår bibliotekskatalog.

Sök

Sölveborgslitteratur

Bibliotekens öppettider