Här har vi samlat vanliga frågor och svar om hur man använder biblioteket och bibliotekets webbplats

Bli låntagare

Om du vill bli låntagare på Sölvesborgs bibliotek så måste du skaffa ett lånekort. Det gör du på ett av kommunens bibliotek i Sölvesborg, Hällevik, Mjällby eller Norje. Ta med dig  legitimation! På plats ska du läsa igenom och skriva på Blekingebibliotekens lånekortsavtal. Om du är under 18 år så måste målsman skriva på. 

När du skaffar ett lånekort hos oss får du välja en PINkod.  Med ditt lånekort+ PINkod kan du låna och låna om i våra automater på plats och använda våra digitala tjänster:

Reservera eller låna om böcker i bibliotekskatalogen. Mer information hittar du under rubrikerna reservera och låna om.

Läs eller lyssna på böcker i appen Biblio.

Se på film strömmande på Viddla.se  

Låneregler

Vanlig lånetiden är fyra veckor, observera dock att vissa medier har kortare lånetid.

Du får alltid ett kvitto eller en lapp med besked om återlämningstid.

 

Om du inte lämnar tillbaka dina lån i tid skickar vi påminnelse till dig via brev eller epost(om du registrerat din epost). För den som är över 16 år kostar den första påminnelsen 15 SEK och den andra 20 SEK. Den som inte lämnar tillbaka sina lån efter dessa två påminnelser får en räkning på återanskaffningsvärdet.

Om låntagaren inte betalar sina räkningar eller om skulden på lånekortet

är på mer än 200 SEK, blir denne avstängd från att låna tills skulden är betald.

 

När du byter adress eller telefonnummer ska du meddela biblioteket eller logga in under ”mina uppgifter” i bibliotekskatalogen för att ändra.

Vi hämtar regelbundet adressuppgifter från statens personadressregister SPAR, som är ett offentligt register som omfattar alla personer som är folkbokförda i Sverige.

 

Tappar du bort ditt lånekort eller det blir stulet bör du spärra ditt konto på biblioteket så fort som möjligt.

Söka böcker

I vår webbkatalog så kan du söka efter böcker, film och ljudböcker. För att hitta det du söker så skriv in författare, titel eller ett ämne i sökrutan och klicka på Sök. Därpå får du fram en lista med förslag på böcker, ljudböcker eller andra medier. Vill du veta mer om någon av titlarna i träfflistan och var du kan hitta dem, så kan du klicka på titeln.

Om du inte hittar det du söker så kan du förfina din sökning genom att använda Utökad sökning. Utökad sökning hittar du genom att trycka på kugghjulet vid sökrutans högerkant. Här kan du söka på välja att söka olika språk som engelska eller på olika medietyper som film eller ljudböcker. Så om du vill söka på enbart ljudböcker på engelska så väljer du det och trycker på sök. Du behöver inte skriva in något sökord.

Vill du veta mer om någon av titlarna i träfflistan och var du kan hitta dem, så kan du klicka på titeln.

Reservera

För att reservera den bok som du har hittat så måste du vara inloggad. Du loggar in med ditt lånekort eller personnummer och PINkod. När du har loggat in så trycker du Reservera. Sen väljer du Hämtställe  till exempel Sölvesborg och bekräfta med OK. Du hittar de böcker som du reserverat under Mina reservationerMina sidor.

Låna om

Om du behöver låna om de böcker som du har lånat så måste logga in på Mina sidor. Efter att du har loggat väljer du Mina lån. Om du vill låna om någon eller några titlar så klickar du i rutan vid varje lån. Om du vill låna om allt väljer du Markera alla och sedan Låna om. Klicka sedan på knappen Låna om. Du får direkt veta om du kunde låna om eller inte, det ser du på det nya återlämningsdatumet. Tryck sedan på Genomför omlånet.

 

Sök

Sök böcker, författare, film mm

Logga in